Projecten

Samen voor een Diploma

Klant
EVA bxl
Diensten
Coaching,
Gebruikersonderzoek,
Impactevaluatie,
Prototyping
Tags
Cultuur, Onderwijs, Welzijn

Uitdaging

Hoe kunnen we mensen met migratieachtergrond helpen bij het behalen van een hoger onderwijsdiploma dat past bij hun talenten en ambities?

EVA bxl wil meer mensen met een migratiegeschiedenis in kaderfuncties zien. Hun ondervertegenwoordiging in het hoger onderwijs aanpakken is cruciaal, en daarvoor willen ze een oplossing ontwikkelen.

Opdracht

Twisted Studio werd ingeschakeld om service design vanaf het begin te integreren in de aanpak van EVA bxl. We werkten samen bij het gebruikersonderzoek en begeleidden het ontwikkelen en testen van ideeën. Het concept mentorschap bleek bijzonder waardevol. Gedurende de pilootfase hebben we het team o.a. ondersteund bij de impactevaluatie. Een sterke samenwerking van 3 jaar (2020 – 2023). 

Aanpak

Een gebruikersonderzoek van EVA bxl en Twisted Studio bracht inzichten over gebruikersprofielen van potentiële en bestaande studenten, evenals belanghebbenden zoals familie, vrienden en actoren uit onderwijs en welzijn. We identificeerden sterke punten en drempels in de huidige ervaring met hoger onderwijs. 

We betrokken cruciale belanghebbenden bij onze projectgroep. Samen werkten we aan het testen van concepten, voortkomend uit co-design workshops. Van snel prototypen van meerdere ideeën, evolueerden we naar 4 concepten die verder werden uitgewerkt en getest. Mentorschap bleek het meeste potentieel te hebben. We stonden het team bij tijdens de organisatie van een piloot,  en leidden de impactevaluatie.

Resultaten en uitkomsten

Voor het project. Samen hebben we concepten voor Samen voor een Diploma meerdere keren geprototypt en getest. We leerden veel bij over de waarde voor studenten en partners, evenals de praktische uitdagingen. De piloot van het programma (‘22-’23) toonde niet alleen positieve impact, maar ook de haalbaarheid van het programma aan. Dit overtuigde de VGC en Polsslag Brussel om de komende 3 jaar houvast te bieden aan EVA bxl voor de verdere implementatie van het initiatief. De 5 bouwstenen van Samen voor een Diploma worden verder ontwikkeld, met als basis de strategieën die we hebben ontwikkeld tijdens deze samenwerking, zoals het creëren van een ondersteunend netwerk voor de studenten en taalondersteuning in academisch Nederlands.

Voor de organisatie. EVA bxl is een enthousiaste gebruiker van de principes en aanpak van Human Centered Design. De organisatie had al de capaciteit om een impactvolle aanpak te hanteren bij het ontwikkelen en evalueren van haar projecten. Tijdens onze samenwerking hebben medewerkers ervaren hoe kwalitatieve onderzoeksmethoden, het itereren van oplossingen met prototyping, en het visualiseren van strategieën hun bestaande aanpak kunnen versterken. Ze willen deze mindset bij alle EVA-werknemers, en vragen hiervoor verdere begeleiding van Twisted Studio.

Voor Twisted Studio: we zijn een langdurige samenwerking aangegaan met de medewerkers. Het was fascinerend om te zien hoe in elke fase van het project de visie op het doel verdiept en veranderd is binnen het designteam. We hebben geleerd dat het, ongeacht hoe duidelijk een project lijkt te zijn aan het begin, nuttig is om voortdurend terug te komen op het doel en de geleerde lessen onderweg.

We bereiden een workshop voor.

Hoe werken wij?

We bekijken steeds waar ons hulp het meest nodig is en hoe dat in jouw budget past. We geven je organisatie een twist in de richting van een efficiënte, effectieve oplossingen op maat van je doelpubliek.

Blijf op de hoogte

Volg ons op

Of schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer updates over onze trainingen, events en projecten

Contact

Werkplek:
Drabstraat 43, B-9000 Gent

Factuuradres:
Aannemersstraat 136, B-9040 Gent

BTW: BE 0775.817.678

©Twisted studio 2022

Made with care in Josworld.org