Video credit: Marlies Deforche in opdracht van Snook

Marlies liep een intensieve stage bij Snook, een Schotse service design studio met projecten in de social profit sector.

Klant: de Schotse overheid

Uitdaging

Hoe kunnen jongeren een succesvollere overgang ervaren van school, naar hoger onderwijs of opleidingen, en uiteindelijk naar werk?

Aanpak

Fase 1 – onderzoek naar hoe jongeren beslissingen nemen over hun schoolloopbaan en cocreatie van ideeën (2012)

Snook interviewde jongeren en experten en kwam op basis daarvan tot een aantal inzichten. Marlies lichtte daaruit de bevinding dat één aanspreekpunt voor de planning en het beoordelen van iemands ‘reis’ nodig was.

Fase 2 – selectie van ideeën en uitwerking (2013)

De nood aan een visueel instrument werd duidelijk. Marlies bedacht een ‘kaart’ waarop leerlingen uitstippelen waar ze zich bevinden op hun ‘reis’, wat ze reeds verwezenlijkt hebben en wat hun volgende stappen kunnen zijn. Een hackaton met jongeren, onderwijspersoneel en techneuten leidde tot 5 prototypes.

Snook trok naar middelbare scholen en universiteiten in en rond Glasgow en testte de prototypes. Daar hield Snook cocreatie workshops met studenten over hoe de kaart zou werken voor hen. De studenten schetsten en presenteerden zelf ideeën.

Tot slot synthetiseerde Marlies 10 essentiële bouwstenen die deel moeten uitmaken van het uiteindelijke instrument.

Resultaat

Het ontwerp van een digitale routekaart ter ondersteuning van schoolloopbaanbegeleiding.

Overzicht alle projecten