Verschillende foto's van burgerparticipatie en design onderzoeksactiviteiten in Gavere
Klant: Gemeente Gavere
In samenwerking met Kwadraet.

Uitdaging

Hoe kunnen we beter inspelen op zorg- en hulpvragen van ouderen in hun thuisomgeving?

Onderzoek

Twisted Studio bracht samen met een kernteam van sleutelfiguren uit de gemeente Gavere in kaart welke bestaande initiatieven en betrokken personen er belangrijk zijn in het leven van ouderen. We interviewden belanghebbenden die ons inzichten brachten over de noden en wensen van ouderen in Gavere. Tegelijk interviewden we een diverse groep ouderen en mantelzorgers en observeerden we bestaande zorg- en hulpverlening. Tot slot ervaarden we samen met het kernteam hoe je je als oudere beweegt met de hulp van een inleefkit. Op basis van dit onderzoek bepaalden we samen met het kernteam de uitdagingen voor Gavere.

Aanpak

We organiseerden twee co-creatie sessies met ouderen, mantelzorgers, ouderenverzorgers en andere betrokkenen. Via een reeks van actieve brainstormoefeningen en het bouwen van prototypes van innovatieve ideeën werd er gewerkt naar tastbare oplossingen. Zeven van deze ideeën werden geselecteerd om in realiteit uit te werken en te testen.

Resultaat

Naast de ideeën die de gemeente zelf gaat testen ontstonden ook een aantal burgerinitiatieven. Er ontstond op korte tijd een sterke dynamiek tussen mensen met ideeën en engagement. Dit inspireerde de gemeente zo dat er op zoek gegaan wordt naar middelen om ook deze initiatieven te steunen. Dankzij de inzichten uit het onderzoek en de cocreatie workshops zien de medewerkers van de gemeente meer dan ooit hoe en waar zij een verschil kunnen maken voor ouderen in de gemeente.

De gemeente Gavere doopte het project “Thuis in Gavere” en bouwde een eigen website.

Overzicht alle projecten