Marlies is één van de oprichters van Co-searching, het winnend project uit het WeForWork -traject rond jeugdwerkloosheid, die in 2014 werd opgezet door iDrops.

Uitdaging

Hoe kunnen we een nieuwe groep van werkzoekenden, de hoogopgeleide jongeren, ondersteunen in de zoektocht naar werk?

Aanpak

Via open brainstorms met werkzoekende jongeren in multidisciplinaire teams werd gezocht naar vernieuwende oplossingen voor de werkzoekende van vandaag. Een belangrijk inzicht was dat de bestaande dienstverlening slecht aangepast is aan de hoogopgeleide jongere. Dit werd door een groepje jonge werkzoekenden, waaronder Marlies, gekozen als ontwerpuitdaging. Het leidde tot een concept van peer-to-peer begeleiding in de zoektocht naar een job. Het idee werd snel en iteratief getest in real-life settings. Het bleek zo succesvol dat de initiatiefnemers het implementeerden en een eigen organisatie oprichtten.

Resultaat

Co-Searching: een community voor en door werkzoekenden. Werkzoekenden komen samen om elkaar te ondersteunen in hun zoektocht naar werk. Tijdens de bijeenkomsten staat iedereen op gelijke voet en staat peer-to-peer learning centraal. De bijeenkomsten worden begeleid door vrijwillige werkzoekenden, die zo ervaring opdoen en dit op hun cv plaatsen. De thema’s worden bepaald door de deelnemers.

Inmiddels worden er bijeenkomsten georganiseerd in Gent, Antwerpen en Leuven. Op termijn wil Co-Searching groeien naar gans Vlaanderen door het uitbouwen van een netwerk van werkzoekenden/vrijwilligers die zich hiervoor willen inzetten. De gedeelde tips en ervaringen uit alle bijeenkomsten worden verzameld op www.werkwiki.be, een Wikipedia voor solliciteren.

In het prille werd over Co-Searching geschreven in De Standaard.

Overzicht alle projecten